Beterlerenschaatsen.nl

Wedstrijdschaatsen

Als ik tijdens het rijden val, waarom moet ik dan schreeuwen?

Een goed bezocht trainingsuur of een publieksuur is altijd een combinatie van rijders die op snelheid rondjes rijden en rijders die rustig rijden aan de buitenkant van de baan. Als iemand valt, vooral in de bocht, is het gewenst dat degenen die valt hard schreeuwt om de rustige rijders te waarschuwen. Door de centrifugale kracht in de bocht breekt de boarding uiteindelijk de val.

Wat kan ik tegen blaren doen?

Blaren zijn meestal het gevolg van wrijving. Deze wrijving kan optreden bij onder andere het bewegen van de voet in de schoen of bij schoenen die qua pasvorm niet optimaal zijn.
Door een stukje sporttape over het aangedane gebied te plakken kun je klachten beperken. Daarnaast is het aan te bevelen te onderzoeken of de schaatsschoen ruwe oppervlakken heeft. Deze kunnen worden opgeheven door middel van een stukje plakband met gladde buitenkant.

Waarom moet ik de zijwaartse afzet maken terwijl ik naar voren beweeg?

Een schaatser die op snelheid is gekomen, heeft vaak een dergelijke snelheid dat een afzet naar achteren niet bijdraagt om de snelheid te onderhouden of te verhogen. Die afzet zijn we onder andere gewend tijdens het wandelen en het hardlopen.
Middels een zijwaartse afzet is de snelheid wel te onderhouden of te verhogen. Alleen vanuit stilstand, onder andere de start, wordt er kortdurend naar achteren afgezet om vervolgens steeds meer de zijwaartse afzet op te zoeken.

Wat wordt bedoeld met ‘je rijdt met vleugeltjes’?

Het rijden met ‘vleugeltjes’ wil zeggen dat de rijder in de schaatshouding met de handen op de rug zijn ellebogen heft. Hierdoor is naast meer luchtweerstand de kans groot dat de rug ‘hol’ wordt getrokken waardoor een zijwaartse afzet minder wordt uitgevoerd. Zowel van boven naar beneden als van links naar rechts loopt de rug rond bij de juiste schaatshouding. Het heffen van de ellebogen is daarom ongewenst. De onderstaande houding is dus ongewenst.

Waarom moet ik in de bocht naar binnen hangen?

Bij het ingaan van de bocht heeft het lichaam door de centrifugale kracht de neiging om naar buiten te bewegen. Dit is te voorkomen door te gaan hangen naar de binnenkant van de bocht. Bij hogere snelheden neemt dit hangen toe. Ter vergelijking met motorraces is het gaan hangen in de bocht absolute voorwaarde om zoveel mogelijk snelheid te behouden.

Ik verlies veel snelheid in de bocht, hoe is dit te beperken?

Het verliezen van snelheid in de bocht kan meerdere oorzaken hebben, vaak in combinatie:

 • De rijder zit niet voldoende achterop;
 • Er wordt wel overgestapt (beentje over) maar hierbij wordt geen zijwaartse afzet gemaakt;
 • De romp wordt in of uit de bocht gedraaid, er mag geen draaiing (rotatie) van de schoudergordel ten opzichte van de bekkengordel plaatsvinden;
 • De ronding van de schaats is niet goed;
 • In sommige gevallen wordt de linkerschaats op de binnenkant ingezet en dit geeft enorme wringing.

De observatie, analyse en correctie van de trainer kan iemand helpen een snellere bocht te rijden.

Wanneer is het juiste moment om over te gaan op klapschaatsen?

Uitgaande van de situatie dat iemand op vaste conventionele schaatsen begint, is het belangrijk om een aantal facetten van een goede techniek te beheersen. Vooral het goed achterop zitten, met een bolle rug is een vereiste om de meerwaarde van de klapschaats uit te buiten.
De afzet met de gehele schaats, die alleen mogelijk is door achterop te zitten, brengt extra rendement op bij de klapschaats in combinatie met de afzet van de voorvoet.
Uiteraard spelen andere facetten een belangrijke rol, waaronder het overkomen en de schaats naar voren sturen.

Welke training kan ik gedurende de zomer het beste volgen?

Door de jaren heen zijn de inzichten hierover nogal veranderd, onder andere door betere analyse van de diverse trainingsmethoden. Voor de wedstrijdsporter is deze uiteraard anders dan voor de recreatieve sporter en kinderen.
Wat betreft de laatste categorie, is het zinvol gedurende de zomer aandacht te schenken aan het verbeteren van de schaatshouding en –beweging. Daarbij is het natuurlijk belangrijk om je conditie te onderhouden en te verbeteren. Je schaatsbeweging en –houding kan je goed oefenen via skeelertraining of door op het droge schaatspassen, schaatssprongen en andere oefeningen uit te voeren.

Hoe kan ik me het beste voorbereiden op een wedstrijd?

Er zijn diverse aspecten die van belang zijn. Hieronder staan de belangrijkste vermeld:

 • Zorg voor de juiste voeding op het juiste moment. Het is verstandig om vooraf niet te vet te eten;
 • Wees op tijd bij de ijsbaan, één uur voor de wedstrijd aanwezig zijn biedt de mogelijkheid om je in alle rust voor te bereiden.
 • Zorg voor de juiste kleding en geslepen schaatsen.
 • Neem tijd om in te werken, niet alleen door ‘in te lopen’ maar ook de schaatsbeweging op het droge na te bootsen. Rekoefeningen hebben geen zin zoals diverse wetenschappelijke studies hebben aangetoond. Lenigmakende oefeningen voor met name wervelkolom, schouder en heupgewricht zijn wel gewenst;
 • Maak gebruik van een korte voorbereiding op het ijs om het ijs te voelen, een goede bocht te rijden of een start te oefenen;
 • Voorbereiden is met name je terugtrekken om uiteindelijk het gevecht met jezelf aan te gaan.